Radovi na oštećenoj fasadi u Zmaj Jovinoj

//Radovi na oštećenoj fasadi u Zmaj Jovinoj
Radovi na oštećenoj fasadi u Zmaj Jovinoj2018-11-07T14:29:00+00:00

Project Description

Restauracija još jedne stare zgrade iz starog jezgra Zemuna je u toku. Još 27.3. počeli su radovi na oštećenoj fasadi u Zmaj Jovinoj ulici, jednoj od najstarijih ulica starog jezgra Zemuna. U pitanju je fasada kuće sa “pužem”, koja se nalazi na ćošku sa pijacom.

Nekada se u ovoj zgradi nalazila čuvena zemunska kafana “Kod puža” poznata još u 19. veku. Za čudno ime ove kafane, zadužen je neobičan izgled njenog ulaza. Ovaj objekat za razliku od tadašnjih imao je na svom ulazu uzidan pramac tzv “žitne lađarice” u obliku puža, izrađen od debele hrastove grede. Lađe žitarice u to vreme bile su uobičajeno teretni brodovi na Dunavu, koje su držali zemunski trgovci žitom u 18. i 19. veku. Karakteristika tih brodova bio je urpavo kljun pužnog oblika, te je takav jedan pramac uzidan u kafanu.

Ovom kafanom gospodarili su brojni poznati zemunski ugostitelji, dok 1911. nije na njenom mestu poznati trgovac F. Štrajher srušio staru jednospratnu zgradu i podigao novu koja se i danas vidi. Radove je izveo poznati zemunski graditelj Josip Kraus. Ipak novi vlasnik je ostavio i stari simbol zgrade i zadržao njeno ime. Današnja funkcija zgrade je stambeno poslovna, jer se u prizemlju nalaze lokali, a na spratu stanovi.

U okviru zgrade posluje i čuvena “pekara Petrović” .

Zmaj Jovina ulica jedna je od najstarijih ulica u Zemunu, ona se nalazi među 13 postojećih ulica u najstarijem sačuvanom planu grada iz 1740.

Izvođač radova je “Ornament investinženjering“, a naručilac posla je opština.

Autor: e-zemun.rs