Projekat sanacije kapele Sv. Andreja Prvozvanog

//Projekat sanacije kapele Sv. Andreja Prvozvanog
Projekat sanacije kapele Sv. Andreja Prvozvanog2018-11-07T14:29:13+00:00

Project Description

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture pokrenuo je projekat sanacije kapele Sv. Andreja Prvozvanog u dvorskom kompleksu na Dedinju, a 15. avgusta 2012. godine je potpisao ugovor o izvođenju radova sa firmom “Ornament investinženjering” iz Beograda.

“Ornament investinženjering” iz Beograda je jedna od kavlifikovanih firmi za radove na spomenicima kulture, a nedavno su realizovali i sanaciju krova i fasade crkve – Spomen kosturnice u Lazarevcu.

O KAPELI

U sklopu Dvora na Dedinju, na južnoj strani nalazi se porodična crkva, koja je tremom sa stubovima povezana sa zgradom. Hram je posvećen Sv. Andriji Prvozvanom – Krsnoj Slavi porodice Karađorđević. Uzor za gradnju je crkva manastira Sv. Andreja na Tresci u Makedoniji, koju je 1389. godine sagradio Andrija, sin kralja Vukašina. Crkva je projektovana i građena istovremeno kada i glavni objekat.

Oslikavalje crkve je urađeno prema kartonima i crtežima koje je pripremila ekipa umetnika iz Udruženja umetnika Beograda. Ova grupa je po nalogu Kralja Aleksandra I obišla većinu srpskih srednjovekovnih manastira sa zadatkom da na kartone prenesu (kopiraju) freske i životopise. Organizator je bio akademik Nikolaj Krasnov. Posle pripreme zidova, izvršeno je slaganje kartona i crteža a definitivnu odluku doneo je Kralj Aleksandar I Karađorđević. Za oslikavanje životopisa u crkvi izabrani su slikari: Boris Obraskov, Nikola Majendorf, Vladimir Bičkovski, Rejtlinger i Evgenije Varun-Sekrat.

Autor: eKapija.com